Verslavingen

Steeds met eten bezig zijn. Je volproppen als je een slechte bui hebt. Eten om niet te voelen, om een leegte op te vullen. Eten, niet omdat je het wilt of omdat je trek bent, maar omdat het ergens van binnen moet. Eten als troost, als vlucht, als drug. Ben je misschien verslaafd aan eten?

Een eetverslaving gaat verder dan je af en toe een keer te buiten gaan in de snackbar, of steeds dat ene koekje teveel. Het gaat om dwangmatig gedrag dat diep van binnen in de persoon zit. Een gewenning aan de stofjes die je hersenen aanmaken als je grote hoeveelheden voedsel tot je neemt. Liefst met zoveel mogelijk vetten, suikers en koolhydraten. Daar raakt je lichaam dan weer aan gewend.

Een eetverslaving is een vicieuze cirkel. Door de vreetbuien voel je je slecht, dik, onaantrekkelijk. En wat doe je, om dat nare gevoel te verstoppen? Juist... Hoewel: niet iedereen wordt dik van een eetverslaving. Er zijn ook mensen die er een sportverslaving naast hebben. Of die overgeven. Eetverslavingen worden vaak onderschat maar zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je lijf en geest. En als er iets niet helpt, is het wel diëten.