Verslavingen

Uren achter elkaar gamen. Dat ene spelletje willen winnen of uitspelen. Voor een keer is dat niet zo erg. Maar wanneer de behoefte om te gamen het wint van andere behoeften als eten en slapen, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Een gameverslaving is namelijk een serieus probleem.

Vroeger waren Ganzenbord en Monopoly populaire spellen. Over het algemeen schuilde in deze spelletjes weinig gevaar. Tegenwoordig winnen spelconsoles als de Wii en de Playstation terrein. De geavanceerde, soms bijna levensechte elektronische spellen hebben op veel mensen een verslavende werking die leidt tot dwangmatig gedrag.

Een gameverslaving is de dwangmatige behoefte om te winnen of te spelen. Voor veel verslaafden is het spel op zich verslavend; anderen raken geobsedeerd door de behoefte om te winnen. De obsessie verdringt het besef van basisbehoeften, waardoor eten, slapen en hygiëne op de tweede plaats komen. Bovendien neemt de kans toe in een sociaal isolement te raken.

Hoe herkent u een gameverslaving? Het gedrag van een verslaafde verschilt natuurlijk per persoon. Toch is een aantal patronen zeer kenmerkend voor mensen met een gameverslaving:

  • Alles moet wijken voor het spel
  • De behoefte aan hogere scores blijft stijgen
  • Rusteloos gevoel bij staken van het gamen
  • Geen aandacht voor problemen in de echte wereld
  • Afhankelijkheid van cafeïne, nicotine, alcohol, speed, wiet, cocaïne e.d.
  • Verwaarlozen van sociale contacten
  • Ontkenning van het probleem

Wanneer u voor langere tijd toegeeft aan uw gameverslaving, loopt u het risico in een sociaal isolement te raken. Een gameverslaving werkt namelijk ontwrichtend. U verzuimt taken op het werk, op school of in huis waardoor heftige ruzies kunnen ontstaan. Uiteindelijk wordt het voor u zelfs onmogelijk om nog aan uw dagelijkse verplichtingen te voldoen. In veel gevallen zien we dan ook dat gameverslaafden afhankelijk worden van drugs of alcohol.