Verslavingen

De hardwerkende collega die elke avond het licht uitdoet en 's morgens weer als eerste aanwezig is, lijkt misschien de ideale medewerker. Maar misschien gaat achter die perfectionist die nooit werk uit handen wil geven wel een workaholic schuil.

Iemand die veel tijd in zijn baan steekt, is natuurlijk niet altijd werkverslaafd of een zogenoemde workaholic. We spreken pas van werkverslaving of workaholisme als iemand niet alleen heel veel, maar ook op een dwangmatige manier met zijn werk bezig is. De echte workaholic heeft een niet te stoppen innerlijke drang tot doorgaan, denkt ook in zijn vrije tijd nergens anders aan en voelt zich onrustig, nutteloos, schuldig en gestrest als er niet gewerkt kan worden. Eenmaal aan de slag ontspant de verslaafde zich pas. Werken wordt kortom een obsessie.

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van een werkverslaving. Sommige mensen hebben voortdurend nieuwe ervaringen en uitdagingen nodig. Ze halen een kick uit mooie resultaten, maar hebben steeds nieuwe prikkels nodig. Anderen voelen zich pas nuttig als ze hard werken of weten simpelweg niet wat ze met vrije tijd zouden moeten doen. Workaholics zijn vaak perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelen zich angstig en onzeker en stellen hoge eisen aan zichzelf. Soms is het werk een uitvlucht omdat andere dingen in hun leven niet zo lekker lopen. Zolang je je op je werk stort, hoeven workaholics niet na te denken over andere dingen.

Werkverslaafden kunnen het hun omgeving erg lastig maken. Ze steken zo veel energie en tijd in hun werk dat ze nauwelijks meer aan hun partner of gezin toekomen. Ze hebben het gevoel dat zij de enigen zijn die hun taken naar behoren kunnen uitvoeren en daarom delegeren ze liever niets. Dat kan problemen met collega’s opleveren. Ook voor de workaholic zelf is zijn verslaving niet gezond. Wanneer je je uitsluitend op je werk richt, schiet een gezonde leefstijl er al snel bij in.